Baumit SICURO sustavi za potresnu obnovu


 
Nakon razornih potresa u ožujku i prosincu 2020. godine u Hrvatskoj, tema potresne obnove ponovno je u središtu pozornosti. Što se može učiniti za smanjenje ili sprječavanje ove vrste štete u budućnosti? Baumit nudi liniju proizvoda i sustava za obnovu koji je prilagođen upravo ovom problemu.
 
 

Sicuro programom Baumit objedinjuje energetsku obnovu sa protupotresnom obnovom konstrukcije zgrada
Kako graditi zgrade sigurne od potresa?

U područjima s potresno sigurnom gradnjom obično je mnogo manje štete i stradavanja nego na mjestima na kojima ne postoje takve mjere opreza. Jednostavne građevine niskog težišta puno su sigurnije od npr. visokih tornjeva ili kutijastih konstrukcija. Također, važna je visoka stabilnost konstrukcija. Kuća koja se sastoji samo od vanjskih zidova vjerojatnije će se deformirati kad se zemlja pomakne vodoravno od one koja je stabilizirana pregradnim zidovima.Pravi građevinski materijali

Elastični spojevi omogućuju relativno velike deformacije prije nego što se konstrukcija uruši. Zbog elastičnosti spojeva dio potresne energije se raspršuje. Oblaganje zgrade - na primjer građevinskim pločama od cementa ili gipsa - potiče ovaj učinak raspršivanja. Povećavaju stabilnost i otežavaju prevrtanje ili naginjanje konstrukcije. Takve se konstrukcije još uvijek mogu srušiti u slučaju jakog potresa, ali stanovnici dobivaju na vremenu jer rano primjećuju kretanja.


Mort u svojstvu čuvara života

Građevinska konstrukcija koja je bila pogođena potresom može se obnovom vratiti na razinu otpora koju je imala prije potresa, ali se također može ojačati kako bi mogla podnijeti veće potrese. "Vezivo" posebno je važno u potresima. Najčešći uzroci zašto se zgrade u konačnici urušavaju su popuštanje spojeva ili fuga, što znači da spoj između zidnih obloga i žbuke nije kvalitetno odrađen (obično cigle ili prirodnog kamena).

 

BAUMIT u Hrvatskoj razvio je novi sustav za potresnu obnovu objekata kojima je to najpotrebnije:

  • Baumit SicuroConnector: Sidro na osnovi staklenih vlakana s jednostrukim ili dvostrukim otvorenim raspletnim dijelom, za konstrukcijska ojačanja oštećenih zidova od opeke, kamena, betona ili mješovitog ziđa. Koristi se u Baumit Sicuro sustavu zajedno sa SicuroFixator-om, epoksidnim mortom za ispunu i lijepljenje pletiva i Baumit Sicuro Primerom, epoksidnom predpremazom za impregnaciju i pripremu podloge prije ugradnje sidara.

OPIS SLIKE: BAUMIT SICURO PROIZVODI ZA PROTUPOTRESNO OJAČANJE ZIĐA
 
  • Baumit NHL Sicuro MM 50: Mort na osnovi prirodnog hidrauličkog vapna za zidanje i popravak zidova od kamena, opeke i mješovitog ziđa, posebno prikladan za obnovu starih i povijesnih objekata.
 
  • Baumit NHL SicuroProtect: Mort na osnovi prirodnog hidrauličkog vapna s dodatkom vlakana, za konstrukcijsko ojačanje zidova u kombinaciji sa Baumit SicuroTex-om. Za stropove i zidove od kamena, opeke i mješovitog ziđa.
 
  • Baumit NHL SicuroFill: Mort za injektiranje i konsolidaciju nosivih i nenosivih zidova od kamena, opeke i mješovitog ziđa na osnovi prirodnog hidrauličkog vapna. Proizvod je prikladan za obnovu oslabljenih starih i povijesnih objekata.
 
  • Baumit SicuroProtect – FRCM: Sanacijski mort za izravnavanje i ojačanje nosivih i nenosivih zidova, stropova i stupova od opeke, kamena te mješovitog ziđa. Primjena kod obnove potresno oštećenih objekata te ojačanje konstrukcija na seizmičko djelovanje postupkom armiranja sanacijskog morta.
 
  • Baumit SicuroTex G: Alkalno postojana mreža od AR stakla za mehaničko ojačanje zidova. Mrežica se ugrađuje zajedno s Baumit SicuroProtect ili Baumit NHL SicuroProtect sanacijskim mortovima, za konstruktivna ojačanja oštećenih zidanih elemenata u svrhu jednolike raspodijele mehaničkih opterećenja.
 
  • Baumit SicuroPrimer: Epoksidni nisko viskozni premaz za impregnaciju i pripremu površina prilikom ugradnje sidara SicuroConector u sustavu Baumit Sicuro.Velik broj rješenja i sustava za sanaciju oštećenja nastalih uslijed potresa pronađite na internet stranici za potresnu obnovu.

Za dodatne informacije i upite o Baumit Sicuro proizvodima kontaktirajte naše stručno osoblje.
Vrh
Pregled košarice Nastavite kupovati