Suha gradnja - pregradni zidovi

Postupak suhe gradnje povoljan je način postavljanja pregradnih zidova za jednostavno i relativno brzo odvajanje prostorija. Za razliku od „mokrih“ materijala poput betona i žbuke, vrijeme potrebno za obavljanje radova kod tzv. lakih zidova je znatno kraće. U pravilu se koriste gips-kartonske ili gips-vlaknaste ploče koje se montiraju na potkonstrukciju i potom žbukaju, tapeciraju ili ravnaju lopaticom. 

Rigipsovi zidovi ekološki su podobni, gips uravnotežuje mikroklimu prostorije, negoriv je pa se stoga i gipsane ploče postavljaju kao protupožarna zaštita umjesto klasične žbuke. Rigips-ploče smanjuju vrijeme i trošak izvedbe, čuvaju energiju, zvučno izoliraju i podnose opterećenje za postavljanje visećih elemenata na njih.
S Rigips zidnim sistemima mogu se s jedne strane racionalno obložiti već postojeći zidovi, ili s druge strane postaviti pregradni zidovi uz znatnu uštedu troškova. Rigips-ploče također se mogu nalijepiti na zidove. Uz primjenu pogodnog izolacijskog materijala dobivaju se znatna poboljšanja zvučne i toplinske zaštite. Izgradnjom rigips montažnih zidova postiže se znatna ušteda troškova u usporedbi s konvencionalnim zidovima. Šupljina zida idealna je za racionalno provođenje instalacija svih vrsta. Na gotovu suhu, ravnu površinu može se nanositi boja za zidove, tapete ili keramičke pločice. Osim toga, i u pogledu zvučne izolacije i zaštite od požara rigips-zidovi mogu se usporediti sa svima ostalima na tržištu.

U vlažnim prostorijama poput kupaonica i sauna bolji izbor predstavljaju građevinske ploče otporne na vlagu. Kao alternativa postoje građevinske ploče vezane cementom. Ovisno o potrebama, potkonstrukcija može biti drvena ili metalna.

Tečaj konverzije 1€=7,53450 kn
Vrh
Pregled košarice Nastavite kupovati