SIGURNA GRADNJA - Kako se zaštiti od radona?

 

Radon (Rn) je prirodni, radioaktivan plin bez boje, mirisa i okusa koji se nalazi u zemlji, ali ga ima i u prostoru oko nas. Njegovo udisanje ima negativan utjecaj na zdravlje, šteti dišnom sustavu te može dovesti do nastanka raka.
 
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da je visoka koncentracija radona u zgradama drugi najveći uzrok raka pluća nakon pušenja.

Upravo zbog činjenice da se radon može pronaći i u zgradama (koje su izgrađene na mjestima s povećanom koncentracijom radona u tlu), prolazeći kroz pore u materijalu, spojevima između zidova i podova te vodovodnih instalacija izaziva zabrinutost.

 

Slika 1. Način prodora radona u građevinu


U Hrvatskoj možemo očekivati povišene koncentracije ovog plina u krškim područjima; u Istri, Gorskom kotaru i Lici, oko Slunja i Ogulina te Gospića i Plitvičkih jezera. No ima ga i u kontinentalnoj i istočnoj Hrvatskoj, kao i na jugu. Detaljnije podatke po županijama možete pronaći na http://radon.civilna-zastita.hr
 


Slika 2. Koncentracija radona u zatvorenim prostorijama izražena u Bq/m3
(Izvor: Radon – RH po kvadratnoj mreži 10km x 10km (civilna-zastita.hr)Najvažnije činjenice o radonu:

  • Zakonska referentna vrijednost prosječne godišnje koncentracije radona u zraku u prostorijama za boravak i na radnim mjestima: 300 Bq/m³
  • Mjere koje su prema općim pravilima struke potrebne za zaštitu od vlage smatraju se prikladnim mjerama zaštite od ulaska radona u zgradu.
  • Koncentracija radona u zraku iznad poda može se razlikovati ovisno o području i godišnjem dobu.
  • Stručnjaci za radon pomažu u utvrđivanju opterećenja radonom i pozicioniranje odgovarajućih mjernih uređaja (mjerača izloženosti). U sljedećem koraku pomažu i pri određivanju potrebnih mjera.
  • Radioaktivni plemeniti plin na otvorenom se miješa sa zrakom u okolini te je stoga bezopasan.
  • Savjet: Redovito dobro provjeravajte jer se tako smanjuje koncentracija radona.
(Izvor: Zakon o zaštiti od radioaktivnog zračenja – StrlSchG)


Gradnja i zaštita
Ako se mjere zaštite od radona planiraju prije početka gradnje, profesionalnom izvedbom temelja možemo ju zaštititi na mnogo sigurniji način.  Niže je prikazan pravilan postupak polaganja SEISMIC temeljnog jastuka.
 

Slika 3. Polaganje prvog sloja FIBRANxps 400-L na podložni beton.
 

Slika 4. Čišćenje gornje površine
 

Slika 5. FIBRANhydro ANTI RADON 1,5 sk  se polaže na čistu podlogu, kako bi se osigurala dobra prionjivost. Polaganje je okomito na uzdužni smjer ploča FIBRANxps 400-L. Pri tom pazimo na pravocrtnost polaganja i širinu preklopa 10 cm, između dviju membrana. Bočni su preklopi širine 15 cm.
 
 

Slika 6. Silikonska zaštitna folija postupno se odstranjuje.

 
 
Slika 7. FIBRANhydro SEISMIC T-1,8 sk/sk polažemo s izmaknutim preklopima u istom smjeru kao i FIBRANhydro ANTI RADON 1,5 sk

 
 
Slika 8. Pri tom nastojimo izbjeći preklapanje poprečnih preklopa, a silikonska zaštitna folija ponovno se postupno odstranjuje.

 

Slika 9. Polaganje drugog sloja toplinske izolacije FIBRANxps SEISMIC 400-L. Ploče polažemo poprečno na hidroizolaciju, odnosno u istom smjeru kao prvi sloj FIBRANxps 400-L.

 
 
Slika 10. Po završetku polaganja sloja SEISMIC izolacije, pripremimo oplatu, položimo armaturne mreže i zalijemo betonom.UPOZORENJE pri sanaciji zgrada

Pri projektiranju obnove zgrada, treba biti vrlo oprezan, a pogotovo s novim građevinama gdje se vrlo dobro zabrtvljenim prostorom uvelike povećava i trenutna koncentracija radona u prostoru.
Ukoliko se nalazite u području gdje je povećana koncentracija radona u tlu, razmislite o ugradnji Antiradon membrane.

 
Za dodatne informacije i stručnu pomoć oko izvedbe temeljnog jastuka slobodno nas kontaktirajte.

BIT PROMET - više od 20 godina iskustva u prodaji sustava i materijala za gradnju!... jer bit gradnje je u BiT Prometu

Vrh
Pregled košarice Nastavite kupovati