Konsolidacija i ojačanje ziđa injektiranjem


Injektiranje je tehnika koja se koristi za konsolidaciju i ojačanje ziđa.
Osigurava se ispunjavanje šupljina, povezivanje nestabilnih dijelova i unaprijeđenje mehaničkih karakteristika ziđa.
 
  • Proces injektiranja opeke jedinstveno je rješenje za problem obnove urušenih struktura.
  • Sprječava daljnje uništavanje zida i produljuje vijek trajanja konstrukcije.
  • Mehaničko ponašanje zgrade je poboljšano bez utjecaja na njen izgled.

Primjenjuje se za sve vrste konstrukcija, a često za povećanje protupotresne otpornosti, kao i povećanje nosivosti pri djelovanju statičkog opterećenja. Pravilan odabir materijala ključan je za uspješnu konsolidaciju. Svojstva injekcijskih smjesa trebaju biti slična svojstvima osnovnog materijala.

Slika 1. Shema injektiranja

Svojstva materijala za konsolidaciju ziđa
  • Veličina zrna < 150 µm
  •  Može se pumpati na velikim udaljenostima
  • Prilagođen E-Modul
  • Stabilna sedimentacija
  • Niskoviskozana smjesa


Prije samog injektiranja potrebno je ispuhati i navlažiti prostor koji se zapunjava.

Postupak konsolidacije ziđa injektiranjem:

1. korak
Uklanjanje žbuke se provodi po cijeloj površini zida ili uzduž pukotine u širini od 60 cm, tj. 30 cm lijevo i desno od pukotine. Žbuka se uklanja lakim ručnim alatima. Površine se čiste zrakom pod pritiskom radi uklanjanja ostataka žbuke, ulja, masnoća i ostalih sastojaka koji onemogućuju kvalitetno prijanjanje morta.
2. korak
Prije injektiranja, mortom MC-RockMortar L provodi se djelomična zamjena morta u sljubicama i/ili izravnavajući sloj. Izravnavajući sloj morta izvodi se u širini 20 do 30 cm većoj od rastera pakera. Služi kao zaštita od procurivanja injekcijske smjese Oxal VP I T Flow izvan ravnine zida.


3. korak
Rupe za pakere se buše u pravilnom rasteru i dubini minimalno 2/3 širine zida. Raster i promjer rupa (Φ 10 do 18 mm) određuje se ovisno o vrsti i širini zida. Nakon bušenja pripremljene rupe se čiste zrakom pod pritiskom. U pripremljene rupe, ugrađuju se plastični pakeri na razmaku od 20 do 40 cm kod cjelovite konsolidacije zida ili naizmjenično sa svake strane pukotine. Ako je potrebno, na površinu zida dodatno se učvršćuju brzovezujućim mortom Ombran R. Prije injektiranja kroz pakere se vodom ispiru pukotine kako bi se uklonila prašina i nečistoće, ali i osigurala zasićenost zida i time smanjilo upijanje vode iz injekcijske smjese

4. korak
Injektiranje se provodi metodom niskotlačnog injektiranja, do maksimalno 3 bara, suspenzijom na bazi trass morta Oxal VP I T Flow. Postupak se provodi od niže kote prema višoj, uz kontrolu ispunjenosti, odnosno prelaska na sljedeći paker u trenutku kada na gornjem pakeru dođe do istjecanja injekcijske smjese.

5. korak
Nakon očvršćivanja injekcijske smjese provodi se uklanjanje pakera. Na mjestu uklanjanja rupe se zatvaraju sa MC-RockMortar L mortom.
 

MC-ov sustav za sanaciju starih građevina nudi odgovarajuće riješenje za svaki projektni zahtjev. Samo se kroz izbor pravih materijala i postupaka može napraviti kvalitetna sanacija građevina.

Fizičko kemijska svojstva smjese za injektiranje trebaju biti što sličnija svojstvima ziđa koje se injektira. Vapneni mort koji se koristio u gradnji starih objekata ima nisku čvrstoću te iz tog razloga smjese velikih čvrstoća nisu kompatibilne.


 
Za dodatne informacije i upite o odabiru adekvatnih proizvoda za injektiranje slobodno nas kontaktirajte.

BIT PROMET - više od 20 godina iskustva u prodaji sustava i materijala za gradnju!... jer bit gradnje je u BiT Prometu


 
Vrh
Pregled košarice Nastavite kupovati